אני רק שאלה...

במדור זה אציג שאלות ותשובות בהן אני נתקל בעבודה, במרכזי הדרכה בהם אני מלמד וברשת החברתית.

אתם מוזמנים להציג שאלות משלכם. ניתן לעשות זאת במדור צרו קשר באתר, בדף הפייסבוק שלנו  או בקבוצת המקצוענים שלנו בפייסבוק

לשאלות הנוגעת לעדכון הגירסה האחרונה של לייטרום גלול לתחתית העמוד.

יצירת תיקיית Presets- בעבר, כשרציתי להוסיף ערכת הגדרות (Preset) חיצונית ללייטרום, בחלון Presets הייתי לוחץ עם לחצן ימני בעכבר ומהתפריט הנשלף הייתי בוחר בפקודה New Folder, מעניק לקבוצה שם ולאחר מכן מייבא את הערכות. בגירדסה האחרונה הפקודה New Folder לא מופיעה. האם יש דרך בכל זאת ליצור תיקייה?

ש

תשובה: אתה לא טועה ובאג זה אכן ידוע ומדווח. אבל יש דרך זמנית לעקוף זאת. כשאתה יוצר ערכת הגדרות חדשה (Create Preset) בראש החלון שנפתח בתפריט Group תוכל לבחור ב-New Group. בחלון שנפתח עליך להעניק שם לקבוצה ואישור החלון ישמור את הערכה החדשה בקבוצה חדשה.

הודעה מוזרה וגיבוי קטלוגים שאינו עובד-  קיבלתי הודעה שהקטלוג שלי מעל 4 ג׳יגהבייט ועליי לחלץ את הקטלוג מהגיבוי בעזרת תוכנה צד שלישי? מה רוצים ממני? בנוסף, מאז העדכון האחרון אין לי גיבוי לקטלוגים. מה עושים?

ש

תשובה: לגבי שאלתך הראשונה, מדובר בבאג לא מזיק. עליך פשוט לסמן את האפשרות Don’t Show Again בתחתית חלון האזהרה. לדברי Adobe הבאג מוכר ויתוקן בהקדם. לגבי שאלתך השניה, גם זו בעיה שבטיפול צוות הפיתוח ב-Adobe. כדי לעקוף בעיה זו זמנית יש לפעול לפי השלבים הבאים:

  1. יש לפתוח את לייטרום ולפתוח את העדפות התוכנה (Lightroom>Preferences במק, או Edit>Preferences בחלונות).

  2. בחלון ההעדפות יש לבחור בלשונית Presets יש ללחוץ על כפתור Show Presets Folder.

  3. בשלב זה לייטרום תציג את תציג את תיקיית Presets.

  4. יש להוריד את הקובץ Config.lua מהקישור הבא.

  5. ולמקם אותו בתיקייה זו (Presets).

  6. יש לסגור ולהזניק את לייטרום מחדש. יש לבדוק אם שגרת הגיבויים חזרה לתיקנה.

  7. בהמשך כשבאג זה ייפתר יש להסיר קובץ זה (Config.lua) מהתיקייה.

ת

תמונות ערוכות נעלמות-  לאחר עבודה בפוטושופ או בפוטומטיקס, נוצר מצב שתמונה נעלמת מהקטלוג ולא תמיד אני מצליחה לאתר אותה. איך נמנעים ממצב זה?

ש

כדי שתמונות שנערכות מחוץ ללייטרום יישמרו לצד תמונות המקור בקטלוג יש לפעול בהתאם לשלבים הבאים:

  1. יש לפתוח את העדפות התוכנה (Edit>Preferences בחלונות, או Lightroom>Preferences במק).

  2. בהעדפות התוכנה בלשונית External Editing בקטגוריה Additional External Editing ניתן להגדיר תוכנה נוספת מלבד פוטושופ איתה את עובדת שתציית להעדפותייך.

  3. בתחתית חלון זה יש לסמן את האפשרות Stack with Original- כך לאחר שתערכי תמונה מלייטרום בתוכנה אחרת היא תישמר לצד תמונת המקור ותיכלל בקטלוג.

  4. בנוסף, על מנת להימנע ממצבים בהם תמונות שנערכו נעלמות מהקטלוג, יש לפתוח אותן מתוך לייטרום בעורך החיצוני באמצעות הפקודה Photo>Edit In (בתוספת שם התוכנה בתפריט המשנה). כך לייטרום תדע שמדובר בתמונה עליה את צריכה לבצע עריכה נוספת שבסופה היא תתווסף לקטלוג. אגב, אחת הטעויות הנפוצות היא לשמור את הקובץ שנערך בתוכנה החיצונית באמצעות הפקודה Save as- אפשרות זו מבטלת את השמירה לצד תמונת המקור- יתכן וזו הסיבה שתמונה שנערכה בערוך חיצוני ׳נעלמת׳ מלייטרום. 

ת

שינוי מספור בלייטרום- אני‭ ‬מצלם‭ ‬בכמה‭ ‬מצלמות‭ ‬במקביל‭.‬ האם‭ ‬ניתן‭ ‬דרך‭ ‬לייטרום‭ ‬לסדר‭ ‬את‭ ‬כל‭ ‬הקבצים‭ ‬לפי‭ ‬סדר‭ ‬כרונולוגי‭ ‬ולשנות‭ ‬את‭ ‬המספור‭ ‬שלהם‭ ‬מ-‭-‬1‭ ‬והלאה. ראוי לציין שהשעונים במצלמות מכוונים. בנוסף, האם ניתן לשנות מספור של תמונות.

ש

הצג‭ ‬את‭ ‬התמונות‭ ‬בתצוגת‭ ‬רשת‭ ‬בעזרת‭ ‬לחיצה‭ ‬על‭ ‬מקש‭.‬G‭ ‬ בסרגל‭ ‬התצוגה‭ ‬התחתון‭ ‬בחר‭ ‬בתפריט‭ ‬Sort‭ ‬ב-‭‬.Capture Time‭‬ לייטרום‭ ‬תסדר‭ ‬את‭ ‬התמונות‭ ‬לפי‭ ‬זמן‭ ‬הצילום‭,‬ כך‭ ‬שאם‭ ‬שתי‭ ‬מצלמות‭ ‬צילמו‭ ‬באותה‭ ‬עת‭,‬ סידור‭ ‬התמונות‭ ‬יהיה‭ ‬לפי‭ ‬שעת‭ ‬הצילום‭ ‬ולא‭ ‬לפי‭ ‬המצלמה‭ .‬ההמלצה‭ ‬שלי‭ ‬בשלב‭ ‬זה‭ ‬היא‭ ‬לבחור‭ ‬את‭ ‬כל‭ ‬התמונות‭ ‬ולהפעיל‭ ‬פקודת‭ ‬שינוי‭ ‬שם‭ ‬עם‭ ‬מספור‭ ‬סדרתי‭:

הפעל‭ ‬את‭ ‬הפקודה‭ ‬Rename Photos‭ ‬מתפריט‭ ‬Library‭ ‬ובחלון‭ ‬שנפתח‭ ‬בחר‭ ‬בתפריט‭ ‬ב-Custom Name‭-Sequence‭‬

הענק את השם הרצוי והתמונות יקבלו את השם והמספור
בהתאם לסידור התמונות בתצוגה- במקרה זה לפי זמן הצילום.‬

לגבי‭ ‬שינוי‭ ‬מספור‭,‬ ניתן‭ ‬לשנות‭ ‬מספור‭ ‬תמונות‭ ‬באמצעות‭ ‬הפקודה ‭ ‬Rename Photos מתפריט ‭ .‬Library‭

‬בחלון‭ ‬שנפתח‭ ‬הענק‭ ‬לתמונות‭ ‬את‭ ‬אותו‭ ‬שם‭ ‬ובשדה ‭ ‬Start‭ ‬Number‭ ‬ הקלד‭ ‬את‭ ‬המספר‭ ‬ממנו‭ ‬תרצה‭ ‬להתחיל‭ ‬את‭ ‬המספור‭.

ת

עבודה על מחשב נייד- אני מתכנן למכור את המחשב הנייח שלי ולקנות מחשב נייד ורציתי לדעת האם אני יכול להשתמש במחשב הנייד שלי (מחשב חזק עם 16 ג'יגה זיכרון, כרטיס מסך של 2 ג'יגה ודיסק פנימי של 1 טרהבייט) כמחשב ראשי לניהול הקטלוג של לייטרום. אני צריך מחשב נייד מאחר ואני עובד הרבה בשטח.

ש

התשובה חיובית לגמרי. לא מעט צלמים משתמשים במחשב הנייד שלהם כמחשב ראשי לעבודה. יש כמובן יתרונות וחסרונות לעבודה עם מחשב נייד. למשל, קל יותר לתכנן תצורה טובה וברת שדרוג של מחשב נייח- ניתן להגדיל לו בכל עת נפח אחסון באמצעות התקנת דיסק קשיח, לשדרג את נפח הזיכרון ואף להחליף את הכרטיס הגראפי לעת צורך ובמקרים מסויימים אף לשדרג את המעבד. מחשבים ניידים לעומת זאת מעט מוגבלים בכל הנוגע לשדרוגים ולעוצמת המחשוב שהם יכולים להציע. יחד עם זאת, היכולת לנייד את המחשב לכל מקום מהווה יתרון בייחוד אם אתה עובד הרבה בשטח. מומלץ אגב לבצע גיבויים תכופים יותר בעבודה עם מחשבים ניידים, מאחר ואלו חשופים יותר לגניבה, נפילה ושאר מרעין בישין.

ת

מחיקת הסרת כתמים- סנכרנתי הגדרות בין 50 תמונות בערך ובטעות סונכרנו גם הריטושים שביצעתי באמצעות כלי מברשת הריפוי. אני לא רוצה למחוק את כל הריטושים כי חלק מהם רלוונטים לתמונה ובעצם כל הריטושים באזור השמיים כבר לא. האם ניתן למחוק כמה ריטושים במכה אחת או שאני צריך לעבור אחד-אחד?

ש

באופן תמוה זה לא כתוב בשום מקום, אבל זה אכן אפשרי. החזק את מקש alt בחלונות, או Option במקוגרור את הסמן מסביב לנקודות הריטוש שברצונך להסיר. הסמן אגב יתחלף בסימן של מספריים. לאחר שתשחרר את העכבר יימחקו כל נקודות הריטוש.

בשלב זה תוכל לסנכרן בין כל התמונות מהן תרצה להסיר את הריטושים באזור זה. סמן את התמונות ברצועת התמונות התחתונה ולחץ על כפתור Sync הממוקם בפינה ימנית התחתונה של החלון. בחלון שנפתח לחץ קודם על כפתור Check None לביטול כל הסימונים.

סמן את אפשרות Spot Removal (כדאי גם לסמן את Process Version) ולחץ בתחתית החלון על כפתור Synchonize.

כל התמונות שסומנו יסונכרנו עם אותן נקודות ריטוש. להבא לפני שאתה מסנכרן וודא שהאפשרות Spot Removal לא מסומנת.

ת

ייצוא קבצים- אני מייצא קבצים מהלייטרום בפורמט TIFF וממשיך עריכה סופית בפוטושופ.

היום משום מה לייטרום החליט לייצא לי קבצים בפורמט JPG למרות שכל ההגדרות מראות שהוא אמור לייצא כ TIFF. מה עושים?

ש

יש שתי הגדרות הנוגעות לייצוא. הראשונה מתייחסת לעריכה בפוטושופ - בהעדפות התוכנה יש לשונית בשם External Editing ושם ניתן לקבוע את הפורמט לעריכה חיצונית (File Format). ההגדרה הרצוייה אמורה להיות Tiff. מעבר לזה, אין צורך לייצא את הקבצים לעריכה בפוטושופ.

עקרונית די בהפעלת הפקודה Edit in Photoshop מתפריט Photo- לעריכת התמונה בפוטושופ. לצורת עבודה זאת יתרון והוא: לאחר שמירת הקובץ בפוטושופ התמונה נשמרת בקטלוג ומוצגת לצד התמונה המקורית. אגב, לגבי ייצוא בפורמט מסויים, לאחר הפעלת הפקודה Export מתפריט File, בחלון הייצוא בקטגורייה File Settings ניתן לבחור בפורמט הרצוי.

ת

מהירות- קראתי שלייטרום בגירסה האחרונה עובדת הרבה יותר מהר מגירסאות קודמות. אצלי היא עובדת דווקא לאט יותר, מה קורה פה?

ש

מחשבים עם כרטיס מסך ישן ו/או חלש עלולים לגרום להאטה משמעותית בעבודה. באופן כללי לייטרום מבצעת בדיקת מערכות עם הזנקתה כדי לבדוק אם ליחידת העיבוד הגראפית (GPU) יש מספיק משאבים כדי להציג את התמונות בדיוק ובמהירות הדרושה. גם אם המערכת (הכוללת את החומרה ומנהל ההתקנים) תקינים ונתמכים, המערכת מבצעת בדיקה נוספת- במידה והבדיקה נכשלת- אפשרות התמיכה ביחידת העיבוד הגראפית מבוטלת. במידה והכל תקין והתוכנה עדיין איטית מומלץ לוודא שמנהל ההתקנים (דרייבר) של הכרטיס הגראפי מעודכן ובמידה והוא מעודכן לנסות לבטל את האפשרות Use Graphics Processor בהעדפות התוכנה

(Lightroom>Preferences במק ו-Edit>Preferences בחלונות) בלשונית Performance. בדוק כעת אם ביצועי התוכנה השתפרו.

ת

התקנת התוכנה- האם כשאני מתקין לייטרום CC או לייטרום 6 הגירסה הקודמת מוסרת לי מהמחשב?

ש

לא, הגירסה הקודמת נשארת. אתה יכול להסיר אותה בזמנך הפנוי. מומלץ לעשות זאת רק אחרי שהכל עובד תקין בגירסה החדשה.

ת

גירסת ניסיון- האם יש גירסת ניסיון ללייטרום 6 ?

ש

כן, ניתן להוריד אותה בכתובת הבאה: https://creative.adobe.com/products/download/lightroom?PID=7252638

לאחר התקנתה היא תופיע כ-Lightroom CC, אך במידה ותרכוש את הגירסה שאיננה מיועדת לענן ותזין את המספר הסידורי היא תהפוך ל-Lightroom 6.

ת

עדכונים- האם אמשיך לקבל עדכונים גם אם לא עדכנתי את התוכנה ללייטרום CC?

ש

בשלב זה לייטרום 6 ולייטרום CC כמעט זהות למעט העובדה שבעלי לייטרום CC יכולים לסנכרן את התמונות שלהם עם התקנים ניידים. בעתיד יתכן וחלק מהעדכונים יתווספו רק לגירסת ה-CC ובעלי לייטרום 6 ייאלצו להמתין לגירסה הבאה (7), במיוחד אם מדובר בעדכונים הקשורים להתקנים ניידים (כגון אייפד, טלפונים ניידים וכו'). אך לא ניתן לדעת בברור בשלב זה.

ת

חיבור לאינטרנט- האם אני חייב להיות מחובר לאינטרנט כל הזמן בגירסת הענן?

ש

לא, החיבור הראשוני הוא עבור הפעלת התוכנה. לאחר מכן לייטרום יוצרת קשר עם המחשב מדי פעם כדי לבדוק את תקפות המנוי. מותר באופן כללי להיות מנותק מהאוינטרנט במשך 99 ימים לפני שהתוכנה מתחילה להשבית מודולים ותכונות. אם ברשותך לייטרם בגירסה 6 התוכנה תישאר במצב פעיל עד להשבתה או הסרה מכוונת של המשתמש.

ת

ביטול הענן- במידה ואני רוכש מנוי ללייטרום ופוטושופ CC ומבטל אותו כעבור שנה, האם אני מאבד את כל הגישה שלי לתמונות?

ש

לא, המודולים Develop ו-Map מפסיקים לעבוד וכן אפשרות הסנכרון למובייל. כך שתוכל לגשת לתמונות ולהדפיס, לייצא וכו'

ת

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • Wix Twitter page